Opinto.net

Opinto.net

Sivut liittyvät Uskonnon verkot -kirjasarjaan. Palaa Opinto.netin pääsivulle. Ohjeita tehtäviin vastaamiseen.


Opinto.net

Etusivu | Uskonto ja maailmankatsomus | Maailmanuskonnot | Kirkkohistoria | Uskonto Suomessa
| Kirkkokunnat | Raamattu | Etiikka | Kirja | Opettajalle


Kuvia Intiasta

Tervetuloa Intiaan!



Intia - etusivu

Delhi

Kalkutta

Benares

Simla

Agra

Goa

Gangesin rannalla


Verkkopolku.com
Opintoverkko 3
Extra.opintoverkko.fi

Opinto.Net Intian sivusto perustuu Juha Lähdeojan Intian matkan kuviin ja tarinoihin (paitsi Goan kuvat). Kaikki kuvat copyrigth kuvaajat / Opintoverkko.

Perustieto Intiasta:

Intia on brittiläiseen kansainyhteisöön kuuluva liittotasavalta. Maa jaettiin vuonna 1947 hindulaiseen Intiaan ja islamilaiseen Pakistaniin.

Maailman korkeimmasta vuoristosta Himalajasta kuuluvat Intialle vuoriston länsi- ja itäosat. Maan korkein huippu on Nanda Devi (7 817 m).
Suuria jokia Ganges ja Brahmaputra. Joet ovat tärkeitä sekä maanviljelykset että uskonnon (hindulaisuus) kannalta.

Intiassa puhutaan satoja kieliä ja murteita, kansalliskieliä on 15. Maan virallista kieltä hindiä puhuu 40 % väestöstä. Intia on väestömäärältään maailman suurin valtio.

Suuri osa väestöstä elää erittäin köyhissä oloissa. Kastilaitos vaikuttaa edelleenkin Intiassa, vaikka se onkin ollut kielletty jo 1940-luvulta.

Tärkeimpiä tuotteita ovat riisi, hirssi, vehnä, maissi ja palkokasvit. Lehmiä on paljon, mutta niiden hyödyntäminen ravinnoksi on vähäistä, sillä lehmä on hindujen pyhä eläin. Intia on maailman suurin elokuvien tuottaja, ja myös tietotekniikan osaaminen on korkeaa tasoa, Intiassa on lähes 200 yliopistoa.

Valtion päämiehenä on presidentti, jonka hänen asemansa on lähinnä muodollinen.

Induksen kulttuuri vaikutti noin 2500–1700 eKr. Pohjoisesta tulleet arjalaiset heimot alistivat alkuperäiskansan, joka jäi kastilaitoksen alimmille tasoille. Buddhalaisuus sai merkittävän aseman Intiassa 300-luvulla eKr. 700-luvulta alkaen islam levisi myös Intiaan, ja arabit valloittivat osia Intiasta. 1200–1400-luvuilla mongolit hajottivat Intiaa, kunnes vuonna 1526 Babur perusti suurmogulien islamilaisen valtakunnan. Hindulaisuus yritettiin syrjäyttää, mutta tämä pyrkimys sai aikaan valtakunnan pirstoutumisen, ja lopulta hindulaisuus jäi valtauskonnoksi.

Eurooppalaisten vaikutus Intiaan alkoi Vasco da Gaman löydettyä 1498 meritien Intiaan. Portugalilaiset perustivat tukikohdakseen mm. Goan ja englantilaiset Madrasin, Bombayn ja Kalkutan. Siirtomaasodassa 1755–63 britit saivat Bengalin. Kongressipuolueen johtajan Mohandas (Mahatma) Gandhin johdolla Intia itsenäistyi 1947.





Tulosta tämä sivu / Print this page

© Intia.opintonet
Palvelun tarjoaa Opintoverkko Oy:n www-sivupalvelu.
Tekninen toteutus Tuomo-Media, 2002-2003